måndag 16 april 2012

Kaffeträning & perfekt cappuccino


Idag har vi haft kaffeträning igen! :D
Min favoritsysselsättning!


Våra tvättstugegubbar ville lära sig hur man gör lattes etc så idag hade vi kaffeträning!
även så kommer vår älskade chief stew lämna oss när vi kommer fram till Antibes, så han vill att vi ska vara urgrymma så han slipper skämmas, haha ;)
Jag har i alla fall utnämnts till Cappuccino-expert!
(Hör på den du!)
Kan ju bara säga att övning ger färdighet, haha!



latte tycker jag däremot är svårare då man inte skummar mjölken lika hårt,
med en cappuccino så är det så lätt!
- Man fyller tillbringaren med typ 1/4 mjölk, (det som ser rätt ut)
- Sätt staven i mitten av bägaren ca 1 mm under ytan och sätt igång maskinen på max. Sen får du lyssna så att det låter rätt, att tillräckligt mycket luft dras med ner av ångan så att det skummas!
- Samtidigt för du bägaren neråt medan skummet kommer uppåt. 



När bägaren är fylld till bredden vet jag att jag har en perfekt cappuccino,
- allt jag behöver göra nu är att föra ner staven till botten i 3 sekunder för att värma på den lite extra medan jag gör espresso-crema.
Med den i botten (om du tar socker, blanda i det nu innan mjölken!) och häll sedan på bestämt så att skummet och froffet kommer i och bildar 1/3 var. (1 del kaffe, 1 del froff och 1 del skum)
-Ha sedan på rikligt med chokladpulver ;) *mums!*

Latte däremot... om du använder samma mjölkskumningsteknik som här innan i cappuccino-exemplet så får du hålla tillbaka skummet medan du häller i froffet och mjölken i espresso-creman. Häll långsamt i mitten av koppen. Du vill att det ska fördela sig fint och att creman följer med ändå upp till kronan som ska vara fin och ca en centimeter tjock.
Annars när du skummar den så fokusera mer på temperaturen än själva skumningen och skumma inte lika högt typ.

Man kan även "banka bägaren" så att de stora luftbubblorna försvinner och du får ett finare skum, men smaken och resultatet är och ser inte lika bra ut! Låt istället mjölken sätta sig i några sekunder innan du häller i den! (därför jag gör creman då! men gör då mjölken lite varmare så den inte blir kall!)

Även viktigt att skilja på "take away"temperatur och serving. När du serverar kanske du måste gå några våningar upp utomhus och man vill inte servera en kall kaffe, hellre för varm!

Kanske inte världen bästa lärare i textformat... men det är så jag gör i alla fall!!!

          






Tyckte väl att det saknades något!
Så där ja, mycket bättre med mycket kakaopulver på!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar